Srbijatransport

Poslovno udruženje drumskog saobraćaja „Srbijatransport“ ima dugogodišnju tradiciju rada i poslovanja. uz stalno favorizovanje struke, znanja i pozitivnih vrednosti. „Srbijatransport“ je uvek bio stabilan i stručan partner - kako vlasti, tako i privrednih subjekata u drumskom saobraćaju i gravitirajućim delatnostima. U tom smislu, Poslovno udruženje drumskog saobraćaja „Srbijatransport“ bilo je i jeste institucija koja ima izuzetno značajnu ulogu u privrednoj delatnosti drumskog saobraćaja Republike Srbije.

KVALITET JE NAŠ PRIORITET

Srbijatransport

Putnički saobraćaj

Srbijatransport je kao reprezentativno udruženje drumskog putničkog saobraćaja predstavnik privrede u borbi za uređenje poslovnog ambijenta. Srbijatransport je inicijator i nosilac borbe protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije uz uspostavljanje konkurentnosti i pravne sigurnosti za privredu. Prevoz putnika u javnom drumskom saobraćaju: Gradski i prigradski saobraćaj, unutrašnji međumesni saobraćaj, međunarodni linijski prevoz putnika , vanlinijski prevoz putnika, ugovoreni prevoz i poseban prevoz putnika.

KVALITET JE NAŠ PRIORITET

Putnički saobraćaj

Teretni saobraćaj

SRBIJATRANSPORT ima stručni tim za Logistiku čija je glavna oblast poslovanja organizacija transporta tereta  u medjunarodnom i unutrašnjem saobraćaju . Trudimo se da opravdamo našu poslovnu devizu „ Logistika u interesu privrede „ Odlike našeg poslovanja na kojima insistiramo su preciznost, brzina, povoljne cene.

KVALITET JE NAŠ PRIORITET

Teretni saobraćaj

                                                    

Ime i prezime:  GORAN, Živan, ALEKSIĆ                                                      

Adresa:                Dr Pantića 133/2, 14000 Valjevo,                                                                                                     

Datum rođenja:  14. 11. 1962. godine u Valjevu.

Telefon:               +381 64/ 6457 431, +381 11/ 2767 447

E-mail:                  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.@srbijatransport.rs

                                 Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Nacionalnost:     Srbin.

Bračni status:    Oženjen. 

Generalni direktor Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja Srbijatransport Beograd. Član Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije. Član Saveta poslodavaca Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd. CPC predavač za stručnu profesionalnu kompetenciju profesionalnih vozača u drumskom teretnom i putničkom transportu. Sudski veštak za oblast saobraćaj, transport, brzbrdnost saobraćaja.   Član udruženja E –razvoj. Predsednik udruženja Valjevaca u Beogradu.  

Odgovoran, posvećen, istrajan, ambiciozan, poseduje znanja i iskustva iz privrede, motivisan prema rezultatu, posvećen unapređenju sopstvenih znanja i veština. Poseduje bogato i uspešno poslovno iskustvo od 34 godine radnog staža u privredi, opredeljen na timski rad, spreman da preuzima odgovornost, osoba od integriteta i medijski prepoznatljiv u društvu. Pozitivni poslovni rezultati ukazuju na stručnost i kompetentnost. Posvećen razvoju privrede Srbije, struci i razvoju privrede.  Nikada nije krivično i prekršajno kažnjavan niti osuđivan. Ne vodi se nikakav sudski spor.

Služio vojsku u JNA 1981./1982. godine, bio učesnik ratova 1991/1992 i 1999.

Obrazovanje: 

Osnovnu školu završio u Valjevu.

Srednja Saobraćajno tehničku školu završio u Valjevu, saobraćajni tehničar.

Saobraćajni fakultet, Univerzitet u Beogradu, odsek za integralni, industrijski transport i logistiku, kod Prof. Dr Riste Perišića, inače tada vanrednog profesora na Institutu za Logistiku u Lozani. Diplomirao 1988. godine sa ocenom 10 (deset) na temu "Funkcija, sadržaj i izbor informacionih sistema u Robno transportnim centrima sa osvrtom na drumski transport" a sa posebnim osvrtom na marketing logistiku i stekao zvanje diplomirani inženjer saobraćaja.

 1. godine je u skladu sa članom 127. Zakona o visokom obrazovanju na Univerzitetu u Beogradu („Sl.Glasnik RS“br.76/05), Potvrdom 7/126 na Saobraćajnom fakultetu, potvrđeno je da stečeno stručno obrazovanje odgovara nazivu master inženjera saobraćaja drugog stepena i da su izjednačena prava koja iz njega proizilaze.

 

 

Radno iskustvo:

Od marta 1989. Do 1995. godine (7 godina)

Trgovinsko preduzeće "Diva"u Valjevu koja je poslovala sa 165 maloprodajnih objekata, 1.800 zaposlenih, ogroman skladišni prostor na preko 12.000 m2 i predstavljala je trgovinskog lidera zapadne Srbije.

Šef transporta, logistike i distribucije robe  (2 godine).

Zamenika direktora za veleprodaju i logistiku  (4 godine).

Četiri godine član Upravnog odbora preduzeća. (od 1990 do 1994.godine).

Ustrojena je organizacija tokova robe, dokumentacije i informacija koja je značajno i višestruko smanjila troškove i vreme transporta i skladištenja robe. Organizovao logističku operativu sa berzom tereta, koja je smanjila troškove poslovanja ali obezbedila i značajni dodatni prihod preduzeću. U okviru radnog tima rganizovan informacioni sistem i potpuno novi model prodaje robe na veliko uvodeći, formirajući i organizujući jedinstven izložbeno prodajni salon, tada uzor tada mnogim trgovinskim firmama i veletrgovinama. Kao rezulta rada ostverano je značajno sniđavanje logističkih troškova, bolje korišćenje kapaciteta, povećani su prihodi i značajno unapređena tehnologija rada.

 

Od marta 1995. do 2005. godine   (10 godina)

"Valjevska Pivara" u Valjevu je zapošljavala oko 400 radnika, proizvodina 260.000 do 330.000 hektolitara piva godišnje uz plasman na tržište Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Referent prodaje i marketinga. (4 godine)

Rukovodilac - Direktora marketinga (6 godine)

Rad u proizvodnji i primena marketinga i logistike u privredi, kao integralne poslovne funkcije ukupnog poslovanja proizvodnog sistema. Kreiranje svih elemenata marketing miksa, usaglašavanje logističke funkcije, usaglašavajući politikom prodaje dinamike proizvodnih procesa i tražnje. Kao rezultat je obezbeđena prodaja maksimalnih proizvodnih kapaciteta, koja je pokrila ciljna tržišta sa povećanim profitim, ali je i Valjevsko pivo postalo prepoznatljivo kao promoter grada Valjeva.

 

Od marta 2005. do novembra 2010. godine  (5,5 godina)

SP "Lasta" a.d. Beograd je lider jugoistočne Evrope u putničkom saobraćaju, koja je tada zapošljavala preko 3.000 radnika I imala oko1.200 autobusa na radu.

Šef saobraćaja u Poslovnicu SP “Lasta” u Obrenovcu, da bi od 2008. godine

Direktor Profitne ogranizacije “Lasta Valjevo” u Valjevu.

Profitna ogranizacija “Lasta Valjevo” je jedan od podsistema koji je posedovao 90 autobusa, bilo je 290 zaposlenih radnika. U okviru ovog sistema je poslovala Poslovna jedinica “Lasta BUS” koja je sa 45 zaposlenih obavljala poslove potpune reparacije autobusa, sa kompletnom izradom enterijera i eksterijera. Ostvaren je značajan napredak u poslovanju ovog podsistema SP “Laste”, zanačajno povećan prihod i unapređeni procesi uz značajnu dobit u poslovanju.

 

Od novembra 2010. godine do danas, gde i sada radi (12,5 godina)

Poslovno udruženje drumskog saobraćaja „Srbijatransport“ Beograd je reprezentativno i najveće udruženje drumskog transporta, osnovano 1951.godine.

Došao u firmu na poziciju generalni direktor poslovnog udruženja, posao koji i sada uspešno obavlja već 12 godina. U ovom periodu Srbijatransport nikada nije imala finansijskih problema, nije bila blokirana a rad i poslovanje su u kontinuitetu unapređivani. Po funkciji, kao izvršni direktor je član Odbora direktora Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja „Srbijatransport“.

 

Kao generalni direktor Srbijatransporta i predstavnik transportne privrede Srbije, član je državnih delegacija i učesnik velikog broja mešovitih bilateralnih sastanaka o transportu, član radnih grupa za izradu zakona i podzakonskih akata kao i predstavnik transportne privrede Srbije na stručnim i tematskim skupovima na međunarodnim savetovanjima i skupovima.

 

Članstvo u organizacijama i institucijama:

 • Od februara 2019.godine je imenovan za člana Izvršnog odbora Unije poslodavaca Srbije reprezentativnog udruženja poslodavaca u Republici Srbiji.
 • Jedan od osnivača i od 2011. godine Predsednik skupštine Granskog udruženja poslodavaca drumskog saobraćaja Srbije Srbijatransport koja je od 2012. godine reprezentativno udruženje poslodavaca za delatnost prevoza putnika u drumskom saobraćaju.
 • U aprilu 2015. godine je jedan od osnivača Udruženja saobraćajnih inženjera Srbije - USIS. Sada je na pziciji člana Upravnog odbora Udruženja saobraćajnih inženjera Srbije.
 • Član Saveta poslodavaca Akademije tehničkih strukovnih studija Beograd.
 • Član Radne grupe za prevoz putnika u drumskom, vodnom i železničkom saobraćaju o okviru Koordinacione komisije Vlade republike Srbije
 • Član Radne grupe za izradu Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i podzakonskih akata,
 • Član Radne grupe za izradu Zakona o komunalnim delatnostima,
 • Član Nacionalnog konventa za EU, Radne grupe za poglavlje 14 i poglavlje 21 kao ovlašćeni predstavnik Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja „Srbijatransport“.
 • Član Projektne radne grupe za izradu podzakonskih akata Zakona o efikasnom korišćenju energije,
 • Član Radne grupe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za izradu Uredbe za raspodelu stranih dozvola domaćim prevoznicima.
 • Član udruženja E –razvoj od 2018. godine,
 • Član Radne grupe za borbu protiv sive ekonomije u drumskom saobraćaju od 2015. godine.

 • Predsednik Udruženja Valjevaca u Beogradu od 2016. godine. zavičajno Udruženje Valjevaca u Beogradu je osnovano 1925.godine

 

U predhodnom periodu između ostalog

Predsednik omladine Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu 1983 – 1985. godine

Predsednik koordinacionog tela svih saobraćajnih fakulteta Jugoslavije 1984. godine

Član Predsedništva Univerzitetske konferencije Beogradskog univerziteta u mandatu Prof. Dr Slobodana Unkovića.

Predsednik Upravnog odbora JP “Toplana” Valjevo koja je sprovodila poslove toplifikacije grada Valjeva i realizovalo najveću investiciju u Valjevu od 2004. do 2010.godine

Na lokalnim izborima od jeseni 2004. i na izborima 2008. godine, izabran je u dva mandata za odbornika u Skupštini Grada Valjevo.

Zamenika predsednika Odbora za finansije u Skupštini Grada Valjeva od 2008. do 2010. godine.

Član Odbora za saobraćaj i telekomunikacije Regionalne Privredne Komore Valjeva 2007.-2010. godine.

Član Odbora za saobraćaj i telekomunikacije Privredne Komore Beograda 2010.-2014. godine.

 

Dodatno

Posvećen celoživotnom učenju, te je u svom radu konstantno usavršavao svoja stručna i profesionalna znanja koja konkretno primenjuje u radu. Poseduje:

 • CERTIFICATE of Profesional Competence for the Road Transport Menager, CPC Diploma IRU Academiy od 23. januara 2008. godine, Certifikate ID SCCCOCPC6320100
 • CERTIFICAT: CPC PR 048/2020-04 predavača za Stručnu profesionalnu kompetenciju za sticanje početne kvalifikacije i periodičnu obuku profesionalnih vozača u drumskom teretnom i putničkom transportu
 • CERTIFICAT o profesionalnoj osposobljenosti lica odgovornog za prevoz tereta u drumskom saobraćaju Broj ST – 0811/2017 , od 23. avgust 2017.godine
 • CERTIFICAT o profesionalnoj osposobljenosti lica odgovornog za poslove upravljanja prevozom putnika Broj SP – 142/2017 , od 02. novembar 2017.godine
 • SUDSKI VEŠTAK za oblast saobraćaj, transport, brzbrdnost saobraćaja uz užu specijalnost Drumski i gradski saobraćaj, transort stvari, rešenjem broj 740-05-00427/2014-22 od 08. decembra 2014. god.
 • CERTIFICATE o uspešno završenoj radionici po Jean Monnet modulu “"CEFTA AGREEMENT AND SEE BUSINESS COMMUNITY”, u Beogradu (16. oktobar 2018.godine)
 • CERTIFICATE o radnom vrmenu posada vozila u drumskom transportu i korišćenje tahografa broj 384/2018 u Beogradu (08. decembar 2018.godine)
 • CERTIFICATE sa seminara SISTEM KVALITETA, izdatog od IIS- Istraživački i tehnološki centar, Novi Sad,  i  FTN- Instituta za INDUSTRIJSKE SISTEME, Novi Sad (17. novembar 1995.god)
 • CERTIFICATE sa seminara BIZNIS PLAN, izdatog od Instituta za menadžment Fakulteta organizacionih nauka,  - Beograd (09. jun 2001. godine)
 • CERTIFICATE sa specijalističkog seminara LIDER U PRODAJI, izdatog od Privredne Komore Jugoslavije, Odbora za menadžment i ATENA, - Beograd (22. novembar 2002. godine)
 • CERTIFIKATI iz oblasti standarda kvaliteta ISO39001 i ISO9001

 

 

Ostalo:

Strani jezici: Engleski (srednji nivo), Ruski (školsko obrazovanje).

Rad na računaru: Microsoft office, Word, Excel, Corel Draw.              

Vozačka dozvola:  AM, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, F i M kategorije, V sss - Profesionalni vozač motornih vozila do 24.11.1981.godine

Oblasti interesovanja: Drumski transport, Bezbednost u saobraćaju, Menadžment u saobraćaju, Edukacija u privredi, Konsaltinge unapređenja poslovanja, Uređenje konkurentnog privrednog ambijenta, Marketing u poslovanju.

Ima veliki broj objavljenih stručnih i naučnih radova na međunarodnim savetovanjima i skupovima iz oblasti drumskog saobraćaja, transporta, bezbednosti, logistike, ekologije, zaštite životne sredine, međunarodne saradnje i organozacije poslovanja u transportu.

U predhodnih 12 godina je uspešno zastupao interese poslodavaca i struke transportne privrede Srbije na stručnim savetovanjima, skupovima i pred institucijama. Stručni panelista na mnogim stručnim skupovima i događajima o transportu i logistici.

Poseduje preko 22 godina radnog iskustva u privredi i već više od 12 godina uspešno obavlja poslove generalnog direktora Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja “Srbijatransport” Beograd. Do sada nije sudski osuđivan, niti kažnjavan, ne vodi se krivična istraga niti je ikada pokretan krivični postupak.

Dobitnik velikog broja priznanja, plaketa i zahvalnica za svoj rad i doprinos drumskom transport i privredi, od kojih se ističe :

 • Zahvalnica Unije poslodavaca Srbije kao priznanje za rezultate u poboljšanju sveobuhvatne infrastructure u Republici Srbiji,
 • Brand Leader Award 2019 za izuzetan doprinos u stvaranju uređenog tržišnog ambijenta, unapređenje kvaliteta I konkurentnog poslovanja u drumskom saobraćaju Srbije;
 • Jubilarna Zlatna Amfora 2020 za izuzetan višegodišnji doprinos razvoji i afirmaciji saobraćaja u Srbiji
 • Jubilarna povelja za doprinos drumskog transporta u Republici Srbiji dobijena povodom jubileja 70 godina od osnivanja Srbijatransporta

U oblasti saobraćaja se posebno bavio i radio na poslovima:

 • menadžment i organizacija poslovanja u drumskom teretnom i putničkom saobraćaju,
 • unapređenje i racionalizacija poslovanja uz analizu ekonomskih efekata poslovanja i analizu struktura i uticaja troškova,
 • ekonomska analiza troškova poslovanja, izrada cenovnika u drumskom transportu i politika cena usluga u drumskom saobraćaju,
 • učešće na kreiranju i unapređenju zakonske regulative i akata koji utiču na poslovanje i unapređenje konkurentnosti u drumskom saobraćaju,
 • podrška infrastrukturnom razvoju transportne infrastrukture,
 • digitalizacija u privredi uz optimalna rešenja implementacije inteligentnih rešenja u transportu,
 • edukacija zaposlenih u privredi, razvijanje sposobnosti i vešzina zaposlenih
 • organizacija sistema i principa organizacije tehničkog održavanja vozila u drumskom saobraćaju,
 • zalaganje za sprovođenja zakona, borba protiv sive ekonomije, ukazivanje naoblike i modele nezakonitog poslovanja, kreiranje niz inicijativa i mera za uređenje i unapređenje poslovnog ambijenta u sektoru drumskog transporta Srbije,
 • unapređenje resursa u trenasportu, povezivanje transportnih sistema na ekonomski održivim sistemima
 • kreiranje inicijativa i mera za unapređenje delatnosti i ekonomsko održivog poslovanja u sektoru drumskog transporta,
 • zalaganje za donošenje mera u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja i organizacije preventivnih mara u funkciji bezbednosti saobraćaja na putevima,
 • zaštita prava putnika i konkurentnost u drumskom saobraćaju, unapređenje kvaliteta usluga,
 • analiza uzroka i posledica šteta u saobraćaju sa kreiranjem procedura za preventivno postupanje,
 • udruživanju prevoznika u cilju kreiranja ciljeva, stavova i inicijativa u opštem interesu poslodavaca, zaposlenih, konkurentnosti, korisnika usluga i društva u celini.

Goran Aleksićdipl. inž. saobraćaja

CV na srpskom možete preuzeti OVDE

CV na engleskom možete preuzeti OVDE